1

Det är inte lätt att vara tjej, eller kille, eller helt enkelt människa

För X antal veckor sedan skrev jag ett inlägg om feminism, där jag skrev att jag inte kan kalla mig feminist för att jag helt enkelt inte står för det som “tokfeminister” (som jag kallade dem då, lite klumpigt sagt, jag vet) står för. Men jag har tänkt lite, läst lite, och kommit fram till något ganska viktigt. Alla har vi olika åsikter om saker, och alla är vi berättigade till det. Bara för att jag inte valde att kalla mig feminist blev ett gäng människor jag inte kände arga på mig, för att eftersom att jag är kvinna måste jag ju vara feminist. Bara för att vissa kvinnor har det dåligt, har inte jag det. Det spelar ingen roll att jag delar deras kön. Det är ju som att säga att jag är diskriminerad bara för att många andra 17 åriga tjejer är det, det funkar ju verkligen inte i längden.

Men jag har ändå kommit fram till att visst, jag är kanske feminist, men bara grundtanken. Jag står för samma rättigheter för alla, oavsett kön. Men jag står inte för saker som jag väljer att kalla “onödiga”. Jag tycker att de är onödiga, men det betyder inte att du som läser detta behöver det, och det betyder heller inte att du behöver kommentera och försöka få mig att se värdet i det, för alla är som sagt berättigade till att ha sina åsikter. För att lättare sätta bild till mitt argument kan jag ge ett exempel. Jag tycker exempelvis att hela debatten om huruvida man rakar sig eller inte, är inte bara onödig, utan väldigt onödig. Normen säger att kvinnor skall förbli rakade, och män skall vara orakade. Det är inte en kränkande behandling att folk därför blir en aning förvånade, och reagerar om en kvinna väljer motsatsen. Man har en tendens att reagera på sådant som är obekant för just en själv, om man aldrig sett en hårig armhåla hos en kvinna är det därför en naturlig reaktion att tycka det är konstigt. Jag håller med om att man inte bör reagera på sådant sätt att man försöker tvinga personen i fråga att börja raka sig, men ett kort utrop av förvåning räcker gott och väl. Det faller sig också så att en som kallar sig feminist får raka sig. Jag till exempel tycker det är lite ofräscht att inte raka sig. Inte för att det ser fulare ut på något sätt, utan för att jag gillar den lena känslan man får av det. Jag har sett en och en annan kommentar som säger: “men då följer du ju bara normen och lämnar alla kvinnor i sin kamp”, eller något i den stilen. Det är just sådant som gör mig lite obekväm till att kalla mig feminist. Alla blir så hatfulla, och lämnar inget rum för lite valfrihet. Om du är si och så kan du kalla dig det här, annars kan du gå härifrån.

Jag anser att istället för att bråka inbördes om vad alla står för, och hur man ska ändra på folk, borde gå ihop som ett enda folk. Både killar och tjejer. Killar utsätts för saker, och tjejer utsätts för saker. En våldtäkt är en hemsk handling, självklart, men det är också en hemsk handling att inte uppmärksamma när killar blir våldtagna, eller de kamper som killar går igenom också. Det är ingen lätt sak att vara människa, men det blir nog så jävla mycket lättare om man bara tänker igenom vad det man säger har för påverkan på folk.

Och det är därför jag nu säger att jag hoppas att ingen tog illa vid sig av min lilla text, tack och hej!